How

Friends.Legion.logoHet vriendenlegioen als wapen in het voorkomen van radicalisering, daderschap en slachtofferschap. Een gewaagd avontuur om kansarme jongeren, dropouts en vluchtelingen een alternatief te bieden.

Een vriendenlegioen dat meewerkt aan het herstel van de vrede en de opbouw dichtbij of ver weg. Als het nodig is in de landen waar ze, soms zelf of hun ouders, vandaan komen. Tijdens de opleiding worden ze getraind voor hun toekomstige taak en vak. Ze doen er kennis op om aan missies voor wederopbouw van hun eigen land mee te werken.

Met trainingstechnieken afkomstig uit de wereld van outdoor en survival wordt jongeren geleerd te functioneren onder moeilijke omstandigheden.

Nieuwe en innovatieve technieken en methodes voor wederopbouw worden verzameld en uitgeleerd op een manier die past bij het land of de omgeving waar de jongeren ingezet gaan worden. Creativiteit, kunst en muziek worden gestimuleerd. Geen focus op hun probleem maar focus op hun talent.

vriendenlegioen-construction-worker-silhouette-construction-workers-silhouette-gif

Krankzinnig? Indien Europa zoiets zou organiseren zou de terrorist en de crimineel die zoveel leed veroorzaakt, nu een held en opbouwwerker zijn in Afghanistan, Pakistan, Syrië, Libië of ‘gewoon’ hier om de hoek van de straat. In Pakistan wordt al druk gebouwd aan de eerste trainingslocaties.

Het lijkt een concept dat geschreven is voor de wederopbouw van Colombia na afronding van het vredesproces met de terroristische organisatie de FARC. Het lijkt ook geschreven voor jongeren die gewoon op zoek zijn naar een nieuwe toekomst maar niet weten hoe te ontsnappen uit de vicieuze cirkel van moedeloosheid. Iedereen heeft talenten. Fysiek, mentaal, creatief, met je hoofd met je handen of anders.

Van probleem tot parel. Van geradicaliseerde en gecriminaliseerde jongere tot helden van de wederopbouw. De fase van fictie zijn we voorbij. Nieuwsgierig geworden?  Blijf de ontwikkelingen volgen op deze site.